Warning: Use of undefined constant THEME_URL - assumed 'THEME_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/e/9/b/lindhagen.no/httpd.www/wp-content/themes/sondre/single.php on line 10 Bård Hoksrud – Sondre Lindhagen
Sondre
Lindhagen

Bård Hoksrud

Bård Hoksrud

 

I bakgården på Mamis Kafé i Skien møter jeg FrP-politiker og tobarnsfar Bård Hoksrud. Han er ofte i medias søkelys i forbindelse med samferdsel og andre politiske saker. Vi ser mye til den politiske siden av Hoksrud. La oss heller ta en nærmere titt på den folkekjære gladgutten fra Bamble.

En trenger ikke være rakettforsker for å forstå at Bård er en velkjent lokalfyr i Telemark. Allerede før vi får startet intervjuet hilser han på lokale partifeller som tilfeldigvis sitter et par bord unna. Hans brede smil, kjappe replikker og sjarmerende latter smitter over på alle og en hver rundt han.Bård ble født i Porsgrunn, med en liten snartur på et par år innom Skien før familien flyttet tilbake til fødebyen. Som tenåring flyttet han til Bamble hvor han har bodd siden. Ikke har han planer om å dra noe sted heller, for han liker å holde seg på hjemmebane. Grenland holder han kjært. For tiden stortrives han som familiemann med kone og to barn på åtte og seks år.

I sine yngre dager, før politikken, var han en aktiv gutt som drev mye med forskjellige sportsaktiviteter, deriblant fotball, håndball og ski. Storesøster var familiens atlet og det var som følge av hennes oppfordring han begynte med sport.

 

– Foreldrene mine kom fra arbeiderklasser

Bård begynte med politikk i tidlig alder. Allerede i slutten av ungdomsskolen begynte engasjementet å spire, men det var ikke før på videregående det ble for alvor. Han dannet skolelag sammen med noen kompiser som etterhvert ble til Porsgrunn FpU (Fremskrittspartiets Ungdom).

Han fant fort ut av at FrP (Fremskrittspartiet) var hans parti. Unge Høyre var aldri aktuelt. På den tiden var det som regel kun «pappagutter» i partiet, der følte han seg ikke hjemme.

Foreldrene mine kom tross alt fra typiske arbeiderklasser. Moder’n jobbet på kontor og fader’n var elektriker. Jeg var med i Framfylkingen, men det var mest på grunn av sommerleir på Bjørkøya og andre sammenkomster. Det var jo også veldig moro og hyggelig.

Framfylkingen er forøvrig LOs barne- og familieorganisasjon som engasjerer seg i bl.a. barns rettigheter, menneskeverd og toleranse.

 

– Kompiser med rusproblemer fikk ikke hjelp

Vendepunktet som gjorde at han tok steget inn i den politiske verden var saker relatert til helse, rusomsorg og kriminalitet. Han har alltid hatt en sans for rettferdighet, spesielt for mennesker som trenger hjelp.

Jeg hadde selv kompiser og bekjente med rusproblemer som ikke fikk hjelpen de trengte, og husker godt hvordan situasjonen for dem og deres familier ble vanskelig.

Det vekket en trang til å kjempe imot og forbedre systemer han syntes var urettferdige.

I tillegg til den tidlige politikerkarrieren hadde Bård en, kanskje ukjent, jobb som han var minst like lidenskapelig til i mange år. Det var nemlig medarbeider i dagligvarebutikk. Som fjortenåring begynte han å jobbe på Vito dagligvare ved Skjelsvik. Han innrømmer selv at han foretrakk å jobbe framfor å sitte på skolebenken.

Jeg ser ikke på meg selv som et typisk skolemenneske, for å si det sånn. Jeg liker heller at det skjer noe hele tiden og jobbet meg oppover. Startet som flaskegutt og sluttet som butikksjef.

På samme måte kan man se Bård har klatret seg videre oppover i politikken. Han jobbet i butikk frem til han ble politiker på fulltid.

Noen ganger kjenner jeg at det hadde vært gøyalt å være tilbake i dagligvare. Spesielt i høysesongen på sommeren.

Han husker godt de hektiske sommerdagene på butikkene ICA Haugetun og Spar i Kragerø.

Bård skal få honnør for oppmerksomheten sin når han først har gitt den. Midt i intervjuet ringer telefonen hans, jeg sier han må gjerne ta den om det er noe viktig.

Neida, det går fint. Det var bare ordføreren.

 

Vanskelig å reise mye med små barn hjemme

Livet som politiker på fulltid er ikke alltid like lett. Barna på seks og åtte er blitt vant til at pappa ofte er på reise. De vet som regel ikke når han drar eller når han kommer hjem.

Det er flere ganger jeg har satt meg i bilen og tenker på om det virkelig er verdt det. Det er viktige begivenheter som skjer i livet til barna hvor jeg ikke har vært tilstede. Første gang de går, første gang de snakker. Når jentungen på da to og et halvt år sier litt utydelig «Pappa, kjør ‘siktig da», så gjør det noe med deg. Da er det noe som sier at du egentlig ikke vil reise likevel.

Livet som politiker må generelt være vanskelig med familie i sidelinjen, mener han.

Enten så kan du surfe deg gjennom fire år på Stortinget, ikke gjøre noen ting og ikke bli gjenvalgt. Eller så kan du jobbe deg nesten ihjel, forhåpentligvis bli gjenvalgt og i tillegg prøve å ta hensyn til familien. Det går mange helger bort til politikken.

 

Fikk støtte av kona etter Riga-hendelsen

Han forteller bestemt videre at han må gi mye ros til kona si Ingunn. Hadde det ikke vært for hennes støtte og innsats på hjemmefronten i alle disse årene ville det ikke gått så bra som det gjør. Det betyr mye at familien hjemme backer opp både i gode og tøffe tider.

Selv om Bård fremstår som en fornuftig mann med mye lidenskap til yrket sitt, legger han ikke skjul på at han som alle andre mennesker kan begå feil. For et par år siden ble han spottet på vei inn til et bordell i Latvias hovedstad. Det ble omtalt i flere av landets største medier og førte til en intens mediestorm rundt han og familien. Om det hadde blitt like mye oppstyr hvis det hadde vært den tilfeldige mannen på gata kan nok diskuteres.

Når det virkelig stormer rundt noen, så er det viktig å holde sammen. Forholdet i familien ble enda mer solid. Det er vanskelig å forklare, men man går inn i en slags forsvarsposisjon. Man skal vise at det er mulig å komme seg gjennom tøffe tider. Det gjelder både kona og resten av familien. Man kommer ganske tett innpå hverandre. Det er rådet til alle som befinner seg i en tøff situasjon, det å snakke sammen i familien er utrolig viktig.

Jeg spør videre om det var vanskelig å komme hjem.

Nei, egentlig ikke. Hjemmet blir liksom fortet. Jeg følte meg mere letta for å komme meg hjem.

Kona var innstilt på at dette skulle de komme seg gjennom. Det har vært utrolig viktig for Bård, noe han er svært takknemlig for.

 

– Det er ingen sperrer når noen tråkker ned på andre

Bård synes sosiale medier er en flott kommunikasjonskanal. Selv er han svært aktiv på Facebook. Han synes det er viktig å kunne ha en personlig kommunikasjon med sine partifeller og velgere, samt venner og familie. Men han påpeker at det burde tas mer hensyn på sosiale medier.

Folk burde tenke på at det faktisk er et menneske på den andre siden som blir omtalt. Det er ingen sperrer som kommer ned når noen tråkker ned på andre. Jeg synes faktisk at Twitter er verre. Jeg føler det handler mer om å drite ut hverandre der. Derfor bruker jeg Facebook mere. Jeg har 5000 venner på Facebook og i tillegg endel «følgere». Jeg liker å ha den personlige kontakten. Jeg liker for eksempel også å gratulere alle med dagen.

Han forklarer videre at han er nødt til å være i sosial omgang med andre mennesker for å kunne klare seg i jobben sin. Det hadde ikke vært aktuelt å jobbe seg vekk på et kontor.

Bård føler han har fått klatret så høyt opp i politikken som mulig. Målet var stortingsrepresentant, som han allerede har vært i flere år.

Det å kunne være med på å utforme politikk er utrolig gøy. Det må være enhver politikers drøm. Men det nåløyet på Stortinget er utrolig trangt, altså. Det er mye å ta hensyn til. Jeg har likevel en visjon om å bli samferdselsminister.

I et alternativt arbeidsliv er det ingen tvil om hva Bård ville jobbet med. Det hadde nemlig blitt dagligvarebutikk.

 

Publisert: 19.09.13

Kommentarer