Warning: Use of undefined constant THEME_URL - assumed 'THEME_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/e/9/b/lindhagen.no/httpd.www/wp-content/themes/sondre/single.php on line 10 Halvor Harsem – Sondre Lindhagen
Sondre
Lindhagen

Halvor Harsem

Halvor Harsem

Komiker, blogger, dyreelsker, kreativitetsmester, filmskaper, graffitikunstner, perfeksjonist, digresjonist. Kjært barn har mange navn. Kall han Harsem, Herzog eller Konge. Uansett hvordan du vrir og vender på han, dette er Halvor.

 

Overlevde Scandinavian Star

Halvor ble født 1988 i Bærum, men har oppvokst i Asker. I tidlig alder begynte livet hans ganske brått. Han og familien befant seg på cruiseskipet Scandinavian Star i 1990 da den velkjente mordbrannen fant sted. Til sammen 159 mennesker mistet livet, blant dem var Halvors mor som var gravid med hans lillebror. Faren hans fikk berget han og seg selv ut i tide.

Det var selvfølgelig veldig kjipt. Jeg har egentlig ikke så mye å fylle inn der i og med at jeg var så liten og ikke husker noen ting av det selv. Jeg har likevel blitt preget av det hele livet. Det har ikke vært så voldsomt, men det har alltid vært der og man vet det eksisterer.

 

– Jeg gjør mye tull, men ikke for å være en kødd

Halvor vokste opp alene sammen med faren sin, som han har et svært nært forhold til. Etterhvert som han ble eldre begynte han på Hagaløkka barneskole.

Der gikk jeg i klasse med nesten bare somalere og chilenere. Jeg var vel en ganske så uskyldig kid. Men jeg synes ikke skolen var noe kult i det hele tatt. Jeg var litt som Emil i Lønneberget, jeg gjorde mye tull, men ikke for å være en kødd. Hvis jeg tagga på et tog så var det fordi jeg synes det så finere ut etterpå. Også gjorde jeg en del bare for å se reaksjonene til folk.

På ungdomsskolen var interessen for skolen minst like liten, om ikke mindre. I niende klasse droppa han ut og begynte heller på en sjøskole kalt Børsholmen. Der trivdes han mye bedre med mer praktisk arbeid fremfor teoretisk, noe som passet han godt med tanke på at han er diagnosert med ADHD og gjerne ville være i aktivitet.

Jeg dro senere til legen for å få diagnosen offisielt. Mest for å slippe militæret. Jeg sa jeg skulle ha ADHD, OCD og noen andre fete bokstaver fra alfabetet. Da spiste jeg de og svelget de med kaffe.

Halvor opplyser videre at han forøvrig har en tendens til å spore litt av i samtaler.

Jeg lever meg inn i digresjoner, det må være det beste ordet jeg vet om. Jeg avsporer hele tiden, sånn som jeg gjør nå.

 

Ble mislikt av politiet

I ungdomsårene beskriver han seg selv som en pøbelgutt.

Jeg utforsket som regel grenser, lagde rampete «Jackass»-aktige filmer, tagga mye og dro ofte på fest. Jeg har likevel alltid vært veldig snill mot pappa, men ganske kjip mot de fleste andre. Politiet likte meg ikke. Jeg var ikke akkurat kjenning, men jeg var ute hele tiden og møtte de ofte. De sa liksom «Jaja, ikke finn på noe tull», så gikk jeg rundt og tagga dritmasse graffiti.

Etter han var ferdig med skolegangen på Børsholmen begynte han på Bleiker videregående. Motivasjonen var fortsatt på bunn.

Da ble det bare dritt igjen. Det var bare almen fag der, det brydde jeg meg ikke noe om. Så jeg slutta jo selvfølgelig og begynte å jobbe istedenfor. Dermed startet jeg på – Halvor gjør en trommevirvel med fingrene på bordkanten – arbeidstrening i regi av Asker kommune. Da var jeg 15 år og hadde aldri jobbet før. Jeg jobbet ironisk nok med elektronikk, selv om jeg er helt udugelig når det gjelder elektroniske duppeditter.

Etterhvert som han ble eldre studerte han på Norges kreative fagskole. Der lærte han mye innenfor filmskapning og klipping, samt mye annet forskjellig innenfor medierettet kreativitet.

Det mest kreative jeg kunne tenke meg at jeg ville blitt etter tre år på almen var butikkvindudekoratør, liksom. Norges kreative fagskole sier at kreativitet kan læres. Men det er jo feil. Inspirasjon kan læres. Kreativitet tror jeg går på innsikt, hvis du ikke er kreativ så er du bare dum. Enkel og dum.

 

Kong Halvor

Så kom vendepunktet som gjorde Halvor til et velkjent fjes i underholdningsverdenen og sosiale mediekanaler. I 2009 etablerte han den svært populære bloggen Kong Halvor.

Det er egentlig litt funny. Jeg var den typen som hata internett, jeg ville være anonym og hadde fått påtvunget Facebook-profil av dama. Jeg hadde så mye på hjertet, jeg babler jo i vei hele tiden. Det var nok ganske slitsomt å være med meg siden jeg har så mye jeg skal si til enhver tid. Alltid kritikk av ting, alltid noe å påpeke, alltid noe som suger. Aldri om meg selv selvfølgelig, bare alt annet. Hun ble nok ganske lei av å høre på at jeg skulle klage, påpeke ting og være vittig på andres bekostning. Så hun oppfordret meg dermed til å starte en blogg og heller få det ut der i stedet.

Navnet på bloggen har en svært enkel forklaring.

I graffitimiljøet er liksom «king», altså konge, den øverste statusen. Det ble et kallenavn jeg hadde pådratt meg allerede før bloggen, selv om det var ment som tull. På Facebook het jeg også Kong Halvor fordi jeg ikke ville ha mitt virkelige navn Harsem stående, så paranoid som jeg var. Også het jeg Kongen av Briskeby på chattetjenesten MSN, for de av oss som husker det. Da det stod på blogg.no at jeg burde velge et navn som folk lett kan huske, så tenkte jeg det var et navn som ligger bra på tunga og klenger bra. Kong Harald og Kong Halvor, det låter jo dessuten ganske likt.

Bloggen var i utgangspunktet aldri ment til å bli såpass populær som den er blitt den dag i dag.

Jeg husker ikke helt hva jeg skrev i starten, jeg syntes det var ganske corny å ha egen side på den måten. Jeg tror jeg bare fant på karakterhistorier hvor jeg også skrev kommentarene selv, det var jo ingen som leste uansett. Det så bare morsomt ut, at det for eksempel var skrevet av en skikkelig dum pakistaner og sånn førti forskjellige sure pakistanere på kommentarene under. Det var vel den første fasen.

Etter en stund fant han ut av at det faktisk var ganske så befriende og artig å skrive. Plutselig ble innleggene gradvis mer og mer personlige.

På den tiden holdt jeg på å slå opp med dama og skrev skikkelig depressive innlegg. Det holdt jeg på med i flere måneder og det var fortsatt ingen andre som leste bloggen utenom meg selv og eksen min.

Så kom jeg til et tidspunkt hvor jeg heller ville prøve å skrive innleggene på en humoristisk måte. Altså, det samme innholdet, men med en morsom vri. Da begynte jeg å skrive mye kødd. Så fikk jeg plutselig mange lesere. Også fant vennene mine ut av det, blant andre de på jobben og de gamle taggerne. De ble ganske overraska, men de synes det var gøy.

De første leserne var en mengde på rundt 300 personer. I senere tid har lesermengden vokst til ytterligere 3000 lesere per innlegg.

 

Hater begrepet blogger

I tillegg til hans ivrige skriveferdigheter er han også som tidligere nevnt interessert i film. Etterhvert utvidet han innleggene fra tekst og bilder til også morsomme videosnutter.

Med tanke på at jeg er blogger, selv om jeg hater begrepet, så virket det naturlig å eksperimentere med å lage videosnutter. Jeg har hatt erfaring med filmproduksjon og klipping fra tidligere. Også kan jeg noen ganger skrive på en litt for tung måte for mine yngre lesere, så da er jo videosnutter mye lettere.

Det skal også sies at Kong Halvor var en anonym blogger det første året. Jeg sensurerte bilder av meg selv. Jeg ville ikke at det skulle være så personlig. Men så ble jeg gradvis vant til at det egentlig bare var gøy. Nå er jeg sikkert blant de menneskene i Norge som har flest bilder av seg selv på nett. Jeg tror jeg har rundt 5000 bilder av meg selv, bare på bloggen. Jeg er alltid med på bildene selv, du kan ikke ta bilde av stranda og bare si at du er der, du må jo være på stranda selv på bildet.

 

Spaltist for dameblad

I dag bor Halvor på Briskeby i Oslo. Han har ingen fast jobb, men fungerer som frilanser innenfor en rekke forskjellige fagområder. Han får som regel oppdrag via de sosiale mediekanalene sine. Han tagger også fremdeles, dog det er på et profesjonelt nivå nå for tiden. Han er blant annet en ettertraktet illustratør for graffitidekorasjon på russebiler.

Produktplasseringer kunne jeg jo gjort masse av, men jeg har ikke lyst til å drive med åpenbar reklame. Jeg tar for eksempel klippejobber og lager reklamefilmer og musikkvideoer. Jeg skriver også for andre, blant annet artikler for magasinet Natt & Dag og fast spaltist for damebladet Woman. Først blogger, så damebladspaltist. Pappa må nesten ta opp det her med meg og be meg skjerpe meg og bli tømrer som normale folk (neida). Spaltistjobben er ferdig nå, men det har vært veldig gøy. I tillegg var det en annerledes målgruppe jeg vanligvis er vant til.

Kongen av samtlige sosiale medier

Halvor er ikke bare populær på bloggen, men også på andre sosiale medier som Facebook, Twitter, Instagram og Vine. På hver av disse tjenestene har han flere titalls tusen følgere. En kan jo lure på hvor kreativiteten kommer fra når det stadig vekk, så å si daglig, kommer nye humoristiske innlegg.

Hvis jeg har en døduke på den kreative siden så kommer det ingenting. Men det blir jeg i så fall veldig stresset av, for jeg har et veldig behov for å være kreativ og produktiv hele tiden. Jeg blir inspirert av mye forskjellig, jeg ser settinger og potensiale i alt mulig. Hvis gjennomføringsmuligheten er der så vil jeg gjøre det med en gang. Jeg kan komme på en ide, utføre den, publisere den og få tilbakemeldinger på den i løpet av ett minutt. Det er veldig deilig. Men det er også litt juks. Hvis jeg lager et par morsomme «vines» på en dag som slår an så føler jeg meg veldig vellykket, selv om jeg ikke har tjent en eneste krone. Så det er litt juksepiller.

For de uvitende; Vine er en videodeletjeneste hvor man lager videosnutter på maks syv sekunder. Som regel brukes den korte varigheten til morsomme og absurde scener. Det er likevel ikke alltid like lett å lage de svært populære artigsnuttene. Øvelse gjør mester, men selv mesteren kan støte på utfordringer en gang i blant.

Jeg må si at jeg er en jævel på retakes på Vine. Jeg kan bruke en time på å få til en perfekt Vine. Rekorden er på 70 retakes. Jeg er veldig perfeksjonistisk, absolutt alle twittermeldingene mine er på akkurat 140 tegn, som er maksgrensen.

 

Dedikert dyreelsker

I tillegg til å være morromann på fulltid er Halvor også en lidenskapelig dyreelsker. I 2011 skaffet han seg sin nærmeste bestevenn og livspartner Rambo, en pusekatt av rasen Chinchilla-perser. Rambo har blitt et kjent varemerke i seg selv via sosiale medier. Rambo har faktisk sine egne profiler med flere titalls tusen følgere.

Halvor har også satt i gang en innsamlingsaksjon som skal stoppe handelen som gjør en litt større pusekatt utrydningstruet, nemlig tigeren. Aksjonen kjøres i samarbeid med WWF, World Wide Fund for Nature.

Familien har vokst, faren hans er nå gift på ny og Halvor har fått to yngre søsken. Han trives veldig som storebror og tilbringer gjerne tid med familien.

Det er ingen tvil om at vi kommer til å se mye til Halvor i fremtiden. Jeg foreslår at vi setter oss ned i godstolen med popcorn i armkroken og følger spent med på hva han har å by på.

Publisert: 07.10.13

Kommentarer