Warning: Use of undefined constant THEME_URL - assumed 'THEME_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/e/9/b/lindhagen.no/httpd.www/wp-content/themes/sondre/single.php on line 10 Jan Thomas Mørch Husby – Sondre Lindhagen
Sondre
Lindhagen

Jan Thomas Mørch Husby

Jan Thomas Mørch Husby

På sin egen velkjente skjønnhetssalong i Oslo møter jeg landets mest kjente stylist. Han sitter på kontoret med sin boxerhund Kennedy og forteller åpent om sine mange erfaringer gjennom sitt svært innholdsrike liv. Dette er noe av historien om skiensgutten som drømte om hvite strender og palmetrær allerede i fjerde klasse. 

 

Jan Thomas ble født Jan Bertin Østervold en kald vinterdag i Skien i 1966.

Husk å få med at jeg ble født på Telemark sentralsykehus. Søster Bille dro meg ut. Får du med det? Det er fint.

Han vokste opp sammen med sine foreldre og lillebror i fødebyen sin. Som barn ble Jan husket som en livlig og nysgjerrig gutt. Han var interessert i mye forskjellig og stadig på utkikk etter nye oppdagelser.

Jeg ble preget av mye. For eksempel ABBA, Boy George, Madonna, Great Garlic Girls. Jeg har alltid vært veldig opptatt av mennesker, gjerne de rundt meg. Spesielt fargerike, modige, vågale mennesker.

 

– Ingen skulle få sette meg inn i rammer

Jan merket i tidlig alder at han følte seg en smule annerledes enn de andre i nærmiljøet sitt.

Ungdomstiden var spennende. Jeg var i første kullet på Gulset. Der gikk jeg i sjuende, åttende og niende klasse. Det var en tid hvor hvor jeg måtte for første gang takle det å være annerledes, det ble mitt første møte med fordommer. At folk stilte spørsmål til måten jeg var på og kledde meg på. Det hadde ingen gjort på barneskolen. Jeg spurte meg selv hvordan jeg skulle takle det. Skulle jeg gå hjem og grine for meg selv? Skulle jeg begynne å spise overdrevent? Hoppe i sjøen? Jeg valgte å ta et oppgjør med det første dagen på skolen. Jeg bestemte meg for at jeg var absolutt perfekt og fullkommen akkurat sånn som jeg var. Ingen skulle få lov til å sette meg inn i rammer.

Hele ungdomstiden min var også preget av å provosere litt. Jeg visste at måten jeg kledde meg på og ting jeg sa fikk folk til å reagere.

Jeg begynte å bli veldig nysgjerrig. Nysgjerrig på livet. Alle var så opptatt av å fortelle meg at jeg var annerledes, og da begynte jeg selvfølgelig å lure på hvorfor jeg var det. Jeg forstod ikke helt hva dette her betydde.

 

Hadde jentekjærester på ungdomsskolen

I løpet av de tre første tenårene skilte foreldrene seg. Moren hans har betydd mye for han frem til sin bortgang tidligere i år. Faren sin har han derimot, av forskjellige grunner, ikke et nært forhold til.

Jan fant etterhvert ut at han var homofil og husker godt hvordan han fikk bekreftet det overfor seg selv.

Jeg lever i troen om at man enten er født heterofil eller homofil, svart eller hvit eller asiat, det er ikke sånn at man kan velge. Men jeg eksperimenterte likevel, jeg hadde jo masse jentekjærester på ungdomsskolen. Det var vel ikke før jeg gikk i åttende klasse og skulle se mitt favorittprogram «Dynastiet» på vårt nye farge-tv. De hadde en homofil karakter som het Steven. Da hørte jeg for første gang ordet «gay». Jeg forstod da at det jeg var, det het noe.

Han synes det var godt å endelig kunne sette ord på hvordan han følte seg. Han føler seg også heldig som ikke opplevde noe problematikk på hjemmefronten da hans seksuelle legning ble kjent.

Min bror bragte det aldri opp, det gjorde ikke moren min heller. Det var ikke sånn at jeg måtte komme ut av skapet, sette meg ned og ha en gråteseanse. Det var ikke et tema.

 

Fra Skien til Hollywood

Etterhvert som årene gikk ble Skien rett og slett for lite for Jan. Han følte han trengte å reise vekk fra hjembyen og utforske livet. Et sted han kunne slippe nysgjerrigheten løs. 17 år gammel flyttet han til Oslo, hvor han startet sin modellkarriere under artistnavnet Jan Thomas.

Som modell fikk jeg reise litt rundt i Europa og på en modelljobb i Wien traff jeg et filmcrew som var i gang med å lage en ny film. De fortalte meg at jeg var veldig «Hollywood». De sa at jeg ville passe godt inn der.

Jeg skjønte at jeg måtte til USA for å kunne utspille nysgjerrigheten min enda mer, for å møte mennesker som jeg kunne kjenne meg igjen i og for å finne muligheter.

I fjerde klasse spurte lærern meg hva jeg ville bli. De fleste svarte brannmenn eller politi og den slags. Jeg svarte at jeg var usikker på hva, men at det skulle være et sted med hvite sandstrender og palmetrær.

19 år gammel flyttet han dermed videre til Hollywood. I tillegg til modelljobber gikk han på skuespillerskole i seks år. Hverdagen bestod av skole, modellering, castinger, trening og soling. Selv om han trivdes godt i den travle livsstilen han alltid hadde ønsket seg, legger han ikke skjul på at noen perioder har vært vanskelige.

På toppen av modellkarrieren min gjorde jeg en audition for en såpeopera. Den rollen mente jeg at jeg fikk. Da jeg fornøyd var på vei ut av lokalet møtte jeg på en dame som skrek ut at jeg hadde gjort en fantastisk makeup på henne forrige uke og han kjæresten min var så skjønn. Han, han, han. Det overhørte castingsjefen. En homofil skuespiller som hovedkarakteren i såpeoperaen, det var ikke mye attraktivt for han. Det året var veldig tøft. Da tok jeg noen valg som jeg har måttet stått ansvar for senere i livet. Jeg slet økonomisk, jeg visste ikke helt hvem jeg var. Da tar man valg ut i fra nødvendighet for å overleve.

 

Stylist i amerikansk filmbransje

Senere jobbet han også som ansvarlig stylist i filmbransjen for to av verdens største filmselskap, nemlig Dreamworks og Universal. Han bygde seg opp et velkjent navn både i utlandet og i hjemlandet. Jan er med andre ord en mann med mange talenter.

Han tilbragte til sammen hele 17 år av livet sitt i USA. En naturlig tanke man får da er at det må ha vært utfordrende å være borte fra familien i hjemlandet over så lang tid.

For å være ærlig så var det ikke vanskelig. Vi velger ikke familien vår. Min kjærlighet er ikke noe du får bare fordi du er en bror eller mor eller far. Jeg har vært alene i så mange år at jeg er opptatt av mennesker som er rundt meg som vil meg vel og lar meg få være meg. Får man ikke det av sin familie så kan man få det av sin extended family, altså vennene rundt seg. For venner velger vi, og vi velger ikke venner som er slemme, putter deg ned, er misunnelige eller kritiserer deg hver dag. Det var mitt valg å dra ifra familien og vi har aldri hatt et sånt tett forhold eller gjort noe spesielt mye sammen. Men det var veldig godt å få lov til å bli onkel og finne igjen noen sånne ledd i familien. For all del, jeg er glad i familien min.

Omsider bestemte han seg for å dra hjem igjen til Norge.

Jeg banket på døren til mamma i 2001. Hun hadde ikke peiling på at jeg skulle komme hjem. Det øyeblikket hun åpnet døren skulle vært foreviget.

 

Traff kjærlighten på jobb

Noen år senere møtte han ved en tilfeldighet sitt livs store kjærlighet, Christoffer Mørch Husby.

Jeg var på jobb med Vendela Kirsebom for å gjøre et magasincover oppe på Sone 5 her i Oslo. I nabostudioet var Christoffer på utplassering for magasinet Elle. Da gikk han siste året på videregående. Vi traff på hverandre og så på de ferdige resultatene av bilder som ble tatt. Jeg så med en gang at han var flott, men det var mer den dialogen vi hadde som gjorde et inntrykk.

Senere ble de to bedre kjent og innledet fort et sterkt forhold.

Den lykkeligste dagen i mitt liv var da jeg giftet meg for fire år siden. Noe jeg aldri trodde skulle skje. Nå må jeg velge mine ord med omhu. Jeg mener vi har vært sammen i fem år, men gift i fire.

Da han giftet seg tok han både mellom -og etternavnet til ektefellen sin. Samtidig byttet han offisielt navn fra Jan Bertin til Jan Thomas. Bertin kommer forøvrig fra navnet til faren hans.

– Jeg har kynisk planlagt alle pressestunt

Jan har i mange år hatt fryktelig mange jern i ilden. Han har ingen planer om å slutte med prosjektene sine og leverer alltid til det fulleste. Blant sine tidligere prestasjoner finner vi flere bøker, tv-show, foredragsturneer og kleskolleksjoner. Han har også prøvd seg som artist. Inntektene fra hans første singel «Get Up And Dance» donerte han til Kreftforeningen. For noen år siden startet han opp landets mest kjente skjønnhetssalong, Jan Thomas Studio. Når han får spørsmål om fremtidsplaner svarer han uten å nøle.

Ja, er du gæren. Jeg har ikke begynt å skrape toppen på isfjellet ennå. Jeg er en veldig ambisiøs mann. Mye er taushetsbelagt, men jeg kan fortelle at jeg skal på en ny turne i Nord-Norge, Midt-Norge og Vest-Norge, jeg slipper en ny bok 15. mars neste år, jeg skal lansere min tredje kolleksjon av treningstøy og det kommer et nytt tv-show. Jeg skal også tilbringe tre dager med Claire Danes i desember i forbindelse med Nobel-konserten. Dette er sjette året jeg jobber med det. Det er en stor ære. Også skal jeg skal prøve å komme meg nedover til Skien for å besøke familien litt oftere.

Suksessen hans er ikke vanskelig å legge merke til. Bøkene hans er bestselgere, turneene drar inn masse publikum, tv-seriene har rekordhøye seertall og salongen er svært etterspurt. Han har også vunnet flere priser for innsatsen sin.

Hvis vi ser 12 år tilbake i tid så stod jeg på Gardermoen med 200 dollar i lommen. Det var alt jeg hadde. Ingen har gitt meg noe gratis. Folk sier jeg har vært så heldig, men jeg har ikke vært heldig i det hele tatt. Jeg har jobbet beinhardt. Hver eneste dag. Jeg har kynisk planlagt alle pressestuntene mine, jeg har vært med på denne reisen og vært usedvanlig klar over hvor jeg skal hen.

Det er jeg også den dag i dag.

 

Publisert: 27.11.13

Kommentarer