Warning: Use of undefined constant THEME_URL - assumed 'THEME_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/e/9/b/lindhagen.no/httpd.www/wp-content/themes/sondre/single.php on line 10 Kaveh Kholardi – Sondre Lindhagen
Sondre
Lindhagen

Kaveh Kholardi

Kaveh Kholardi

På den hjemmekoselige, sjarmerende baren Angst på Strøget i Oslo møter jeg rapperen Kaveh Kholardi. Han har i en alder av 19 år allerede dannet seg en lovende karriere innen norsk hip hop. Historien hans har såvidt startet. Dette er det første kapitlet.

 

Kaveh er født i 1994 på Ullevål sykehus. Han har vokst opp på Grünerløkka i Oslo sammen med storebror og foreldre fra Iran. Foreldrene kom til Norge for rundt 30 år siden, under den islamske revolusjonen.

Som barn likte han blant annet å spille fotball, være med guttegjengen og eksperimenterte tidlig med musikk.

Løkka var et felles møtepunkt for så mange forskjellige mennesker, så det var et rikt sted. Jeg har ikke hatt noen tyngre barndom enn de fleste andre. Jeg hadde definitivt en sunn oppvekst, men litt stereotypisk da.

Da jeg var elleve år gammel begynte jeg å leke litt med musikk. Det begynte smått med at en kompis begynte å rappe og brukte lydopptak på mobilen sin. Så la vi til instrumentaler og syntes det var ganske fett. Så eskalerte det videre derfra. Da jeg var rundt femten skjønte jeg at retningen ble mye tydeligere, at det her er noe jeg vil investere livet mitt i.

 

Løp naken rundt i skolegården

På ungdomsskolen fungerte han som et slags mellomledd mellom den noe trøblete guttegjengen og skoleledelsen. Han var som regel den mest voksne gutten i gjengen, men kunne også slippe løs den rampete siden av seg.

Jeg var alltid blant de kule gutta. Vi gutta kunne gjerne yppe litt til bråk og være tøffe i trynet, men når jeg følte vi gikk over streken så var jeg alltid førstemann til å sette ned foten og be de andre kutte ut. Hver gang det skjedde noe så ble jeg alltid kalt inn av rektor, ikke fordi han skulle kjefte på meg, men for å snakke med meg om hvordan vi skulle løse situasjonen. En slags peacemaker. Men altså, jeg hadde et godt forhold til lærerne og karakterene var bra. Jeg var en slags blanding av klassens klovn og casual kid. Plutselig kunne jeg finne på å løpe naken rundt i skolegården. Gang på gang, jeg elsket det.

Mange ungdommer med utenlandsk bakgrunn kan komme i en problemstilling hvor det er vanskelig å tilpasse seg det norske samfunnet. Kaveh var derimot ikke en av dem.

Foreldrene mine har alltid vært veldig liberale og reflekterte. Jeg har hatt en fin balansegang mellom å forholde meg til den etniske kulturen min og det å slippe til impulser fra det norske samfunnet. Det har aldri vært noe problem å ha med damer hjem eller snakke om musikk åpent med faren min. Vi er tette. Det å være i Oslo gjør også at jeg har senket skuldrene endel. Oslo er en gryte av så mange kulturer at kultur til slutt ikke spiller noen rolle.

Mesteparten av familien bor fortsatt i hjemlandet.

Vi pleier å besøke familien i Iran hvert fjerde år, men vi holder kontakt sånn generelt. Men på en annen side, alle fetterne mine er en generasjon eldre enn meg. Jeg har aldri vært der som et voksent menneske og kjent på det, så jeg føler ikke jeg kjenner til hjemlandet ordentlig enda.

 

– Jeg er ikke «folkets Kaveh» helt enda

Helt siden han begynte å eksperimentere med musikk som guttunge har både interessen og ferdighetene stadig vokst med årene. Den siste tiden har han bygd seg opp en svært lovende karriere innenfor musikkbransjen. Sjangeren han valgte å fokusere mest på ble hip hop. Første gangen han ble ordentlig lagt merke til som artist var etter hans mening under musikkfestivalen by:Larm for to år siden.

Det var det som falt meg inn mest naturlig. Jeg kommer fra et urbanisert miljø, mange av gutta i vennegjengen drev med breaking eller tagging, så veien dit var på en måte allerede snevra inn. Også likte jeg det jo naturligvis.

Etablerte artister vet at de blir lagt merke til. Det var og er fortsatt problemet mitt, jeg er ikke «folkets Kaveh» helt enda. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forholde meg til det, men jeg håper det eskalerer seg med tiden.

 

Skrevet over 200 låter

Kaveh har et svært bredt spekter når det gjelder inspirasjon til tekstene i låtene hans.

Det er ikke noe konsekvent. Det kan være så mye og det kan være så lite. Det kan være alt fra en dialog du har med noen, damer du møter som inspirerer deg til et eller annet. Du krangler med foreldrene dine som fører til en impuls som igjen fører til en tanke og som til slutt etablerer en låt.

Jeg har skrevet rundt 200 låter, men det er mange som er vraket og satt på ventelista, så jeg har ikke helt oversikt. Av håndholdte låter som jeg har nå tenker jeg rundt 30-40. Noen av dem dukker kanskje opp på nye skiva. Jeg skriver alle låtene selv. Jeg har aldri kjent noen gnist ved det å skrive i seg selv, men det er ett eller annet fint med å skrive til musikk, for det er mye mer enn bare tekst som en helhet.

 

– Ser alle rundt meg, og føler meg så liten

Han har såvidt startet karrieren og er allerede omtalt som et stjerneskudd innenfor bransjen. Likevel føler han det er vanskelig å finne sin plass blant de mange artistene som påvirker dagens musikkmiljø.

Folk spør meg hele tiden hva jeg skal gjøre fremover, hva er ambisjonen min, hva er målet mitt. Sannheten er at jeg blir redd. Jeg veit ikke. Folk ser kanskje på meg og tenker at jeg er gate og hip hop. Andre tenker at jeg leker stjerne og er kommersiell. Jeg snur meg og ser Truls som har internasjonal suksess snart, jeg ser Envy og Lido, Yosef som kommer fra Snoop Dogg-videoshoot, og jeg føler meg så liten. Det er dritvakkert å se Karpe fylle spektrum, men det er urealistisk å tro at det skal skje meg med det første. Jeg føler det er litt vanskelig å finne min egen identitet.

 

– Hører du på hjertet ditt kan du gjøre hva du vil

Til tross for dette er han likevel blitt tatt inn i varmen av landets øverste artister innenfor bransjen. Man kan ofte se de største artistene gi han både ris, ros og råd på sosiale medier.

Jeg føler meg veldig ivaretatt. Det er deilig, men det har en bakside. Fordi en del av meg lever etter å tilfredsstille de. Jeg blir mad skuffa om Yosef, Chirag eller Tommy Tee kommer til meg og sier at «faen du er wack». Det hadde knust meg innvendig, lett. For det er de jeg ser opp til og de er pionerer i vår kultur og tok de første kulene for oss. Men igjen så er det viktig å kunne gi litt faen i dem, å gi litt faen i folk generelt også, og stole på seg selv. Når du legger det å tilfredsstille andre litt til side så kjenner du at du er tilbøyelig til å gjøre mye mer enn du trodde. Hvis du hører på hjertet ditt kan du gjøre hva du vil. Det å høre på seg selv er det jeg prøver å lære nå.

De siste årene har Kaveh jobbet intenst med musikken sin og viser stadig vekk hva han er god for. Låtene hans blir godt tatt imot, blir ofte spilt på radio og blir spilt av flere hundre tusen ganger på streamingtjenester på nett. Han har også gjestet låter med blant annet Madcon, Tommy Tee og Don Martin fra Gatas Parlament. I tillegg til å reise rundt og holde konserter i hele landet har han også spilt på festivaler som Hovefestivalen, Øya og Slottsfjell og hatt en egen dokumentarserie på NRK. For tiden er han aktuell med singlene «En av dem» og «Snufs» som er smakebiter på hans kommende debutalbum som kommer tidlig neste år. Det er ingen tvil om at dette bare er starten for vår nye kronprins innen norsk hip hop.

Publisert: 02.12.13

Kommentarer