Warning: Use of undefined constant THEME_URL - assumed 'THEME_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/e/9/b/lindhagen.no/httpd.www/wp-content/themes/sondre/single.php on line 10 Nalband Sarbast Nalband – Sondre Lindhagen
Sondre
Lindhagen

Nalband Sarbast Nalband

Nalband Sarbast Nalband

Nalband var ofte å se ute i gatene. En av ungene uten noen spesielle fremtidsplaner. En av de som drev med dank og hærverk. Gjennom etterskoletilbudet Hip Hop 101 fant han en ny vei – musikken fikk han vekk fra gatene.

Unggutten ble født i Nord-Irak, rettere sagt Kurdistan, i 1998. Ni måneder gammel flyttet han og familien til Norge. Etter et kort opphold på Jessheim asylmottak endte han, foreldrene og to eldre brødre på Stovner i Groruddalen. En ytterligere bror kom til verden noen år senere.

Nalband vokste ikke opp med alt av frynsegoder. Soverommet måtte han dele med brødrene og en tier holdt for hele uka. Da tenårene kom ble fritiden preget av dank.

– Det ble mye loking på senteret, vi kasta steiner på vindusruter og løp ofte fra politiet. Det var mye tull. Det holder jeg meg unna nå, sier han.

I 2011 kom vendepunktet. Han ble introdusert for et gratis etterskoletilbud, Hip Hop 101, og dets initiativtaker Jonathan ”Boss” Castro. Han fikk øynene opp for musikk og valgte å forlate gatene for godt. Han har sine tanker om hvorfor mange ungdommer ender opp med å drive dank.

– Jeg tror det har noe med fritidsaktiviteter å gjøre, at man kjeder seg mye. Det koster ofte mye å være medlem i fotballklubber og slike ting. Mange har ikke råd til det, og ender opp med å drive dank, forteller Nalband.

Et kjennetegn for rappere fra Groruddalen, og for øvrig rappere generelt, er kjærlighet og tilhørighet for hjemstedet sitt.

– Groruddalen betyr mye for meg. Jeg har vokst opp her og har mange minner herfra. Min kommende EP har jeg valgt å dedikere til nabolaget mitt. Groruddalen har et dårlig rykte på seg, i media står det ofte at det bor mange kriminelle her. Folk ”utenfra” tror kanskje at hvis man kommer hit, så blir man knivstukket eller ranet, men vi som bor her vet at det ikke er sant, forteller den unge rapperen bestemt.

Nalband slapp nettopp sin første offisielle singel og jobber med en EP-plate. Singelen heter ”Synder” og handler om tidligere valg han angrer på, men også veien bort fra det. Musikkvideoen til låta spilles inn i disse dager.

Jonathan Castro har vært Nalbands forbilde i mange år. Det har inspirert.

– Jeg bryr meg veldig mye om ungdommer. Jeg prøver å være et godt forbilde, både for de på min egen alder og de som er yngre, sier han.

Det viktigste i livet hans beskrives med fire ord; familie, musikk, tro og Jonathan.

Kommentarer